FRI FRAKT över 300kr inom sverige | FREE international shipping on orders over 600SEK | SALE !!! 35% off EVERYTHYNG with the code: SALE!

DIY Hemmagjorda Hand sanitizers - skilj myter från fakta


I dessa osäkra tider med Coronavirus även känd som COVID-19, upptäcker vi nya utmaningar dagligen. En av utmaningarna vi står inför är när det gäller information och vad som är sant och falskt. Speciellt när det gäller hälsa och säkerhet.

Vi ser många råd online just nu när det gäller hemmagjord hand desinfektion och skulle vilja ställa några saker till rätta. Först och främst: var källkritisk, och tro inte på allt du läser online! https://www.krisinformation.se/ är en bra sida att hålla sig uppdaterad på där information från flera olika myndigheter samlas.

Hemmagjord Handdesinfektion - Är det något att ha?

Främjande av hemmagjorda DIY-recept som lösning för att skydda dig mot bakterier, sjukdomar och virus kan få allvarliga konsekvenser i form av:

  1. Ej godkända eller icke testade ingredienser kan vara potentiellt skadande inte bara för dig själv utan även för andra runt omkring dig.
  2. Produkter/ingredienser som inte är godkända/har testats korrekt för sitt syfte kan vara vilseledande och leda till felinformation - vilket i sin tur kan sätta utsatta människor i riskgrupper i verklig fara.
  3. Du kan potentiellt slösa bort pengar på något som är ineffektivt för det avsedda syftet.

Här är ett exempel på vilseledande felinformation:

Följande bild är på ett recept på en hemmagjord “handdesinfektion” vi såg online på en relativt stor sida som får många besökare - det fungerar INTE som handdesinfektion!

DIY Hemmagjord handdesinfektion - mythbusting

  1. Det är inte helt lätt att göra egen handdesinfektion med vanliga hushållsprodukter! Det kan vara frestande att försöka göra sin egen nu när det är svårt att få tag på i affären, men det är svårt att göra en som är tillräckligt effektiv.
  2. Eteriska oljor kan inte användas som verksamt ämne i handdesinfektion. Eteriska oljor är inte godkända som biocider, vilket betyder att de inte kan användas som något annat än doft i handdesinfektion!
  3. Fun Fact: Att blanda vatten och olja är helt omöjligt utan något som löser in oljan i vattnet! I receptet ovan skulle den eteriska oljan ligga som små droppar ovanpå vattnet. Vilket betyder att när du pumpar ut produkt kommer endast vatten...  
  4. Mängden alkohol som behövs för att en handdesinfektion ska vara effektiv är minst 60%. Vilket betyder att du behöver en speciell alcohol (denatured alcohol) som är svårare att få tag på och inte vanlig sprit som går att dricka. Det finns även andra ämnen som räknas som biocider men de är mycket reglerade och det krävs produktgodkännande innan de kan säljas = rekommenderas inte att labbas med hemma. 

Så vad ska man göra för att förhindra spridning av bakterier och virus?

3 enkla råd som fungerar

  1. Det bästa sättet att skydda dig själv och andra är att tvätta händerna med en skummande tvätt i 20-30 sekunder - det kan vara handtvål, duschgel, diskmedel, eller till och med din ansiktstvätt om den innehåller tillräckligt med tensider (det som skummar). Handdesinfektion är toppen när man är på språng och inte har tillgång till vatten, men inget slår att tvätta händerna noga och ofta. Vår egen handdesifektion hittar du här
  2. Både att tvätta händerna och att sprita dem kan vara väldigt uttorkande för huden, så kom ihåg att smörja in händerna ordentligt flera gånger om dagen. På så sätt undviker du torr och sprucken hud.
  3. Självklart ska du alltid göra din egen research, men var källkritisk och dubbelkolla alltid hos officiella sidor för bekräftad information. Här är en länk till den officiella sidan för “Centers for Disease and Control Prevention” där du kan läsa om COVID-19, samt hur viktigt det är att tvätta händerna här, och mer information om handdesinfektion här

Extra tips för torra händer: Få ut det mesta utav våra arkmasker. Klipp vår Thirst Quench Hydrating Mask i flera bita och applicera på torra handryggar. Det är otroligt skönt och svalkande för torr och kliande hud och så låser bio cellulosan in massvis med fukt! Glöm inte att ta bort de skyddande näten innan du applicerar masken. Här har du även en länk som ger dig 15% rabatt: [https://www.skintologystockholm.com/discount/MOISTURIZE15] 

Ta hand om dig, var källkritisk och glöm inte att tvätta händerna!

Om du är intresserad av att få mer information relaterat till vetenskapen bakom hudvård, glöm inte att prenumerera på vårt nyhetsbrev - Klicka här för att signa upp dig

Referenser